Bie Bord & Stol

 

IMG_2784 IMG_2787 IMG_2854

Enzo Mari (1932-2020) var en italiensk konstnär och möbeldesigner som stängde sin verkstad i Milano 86 år gammal två år före sin död. Han var inspirerad av bland annat den engelska arts & crafts rörelsen vid 1900-talets början, vilken var anti-industriell till sitt väsen och där hantverkarnas sociala och arbetsmässiga villkor stod i centrum.

1974 publicerade Mari
ritningarna till en serie möbler med titeln Autoprogettazione (som skulle kunna översättas med Självprojektering eller Egen-design). Tanken var att vem som helst ska kunna snickra ihop en möbel med hjälp av dessa ritningar och under arbetet skaffa sig en ökad medvetenhet om vad en stol eller ett bord är och borde vara. Tanken var också att ritningarna, som är betrakta som open source, skulle utgöra inspiration för egna experiment.

Bie biennal
har snickrat ett antal stolar och bord för att använda vid sina evenemang, men vi snickrar också på beställning. Borden fungerar som matbord, arbetsbord, avlastningsbord, konferensbord etc, Det finns också ett café – eller sideboard bland Maris ritningar. Stolarna är rejäla och bekväma.

Mari var kommunist
och ville med denna serie sprida vacker och funktionell design till folket. Därför har vi bestämt att låginkomsttagare betalar mindre än medel- och höginkomsttagare. 4000 kr istället för 6000 respektive 8000 kr för borden. Stolarna kostar 2000 kr. Om du inte vill ha speciella material – ek, lärk, alm, antikt virke från alperna: allt går att ordna, men då kostar det mer.


IMG_2820
Eventuellt överskott 
från detta mikromöbelsnickeri går direkt in i Bie biennals verksamhet.

Hör av dig om du vill komma och titta på möblerna.

Lars Hermanson. tel. 0709-732328, epost: info@biebiennal.se

IMG_2912

IMG_2921