Hanna Stahle

Plats

Hanna Stahles verk på Bie biennal 2018 har titeln ”Plats” och är en arketypisk byggnad i tegel. Men det är också något mer. Så här beskrivs verket i en recension i Sydsvenskan från i april 2018:

FY står det skrivet över hela hundkojan. Med bokstäver brända i tegellera har Stahle byggt en koja stor nog för en vuxen människa. Det är bara att krypa in. Att skämmas som en hund brukar det heta, även om vissa hundpsykologer tvivlar på att hundar verkligen skäms. Kanske hukar de sig bara instinktivt inför straffet som hotar, för att obekymrat återfalla i oönskat beteende när ingen ser. Det är ingen slump att Stahle murat sin skämskoja i tider av #metoo och en hårdnande politisk och kulturell debatt, där fy-ropen skallar vilt. I jämförelse med sociala mediers offentliga skampåle ser hennes alternativ närmast inbjudande ut. Fast jag undrar om hon inte också vrider och vänder på skamvråns form och funktion, med sin karaktäristiska mix av humor och skärpa.

                                                                       Carolina Söderholm i Sydsvenskan

Konstnären berättar själv om verkets tillblivelse så här:

”Jag har funderat över vad det innebär att skämmas. Vem har anledning att skämmas? Vem bestämmer vem som ska skämmas? Varför ska vi skämmas? Vem har modet att skämmas?  Att bara fly från alla fy är kanske den enklaste vägen? Om vi stannar upp och erkänner begångna fel – blir det då omöjligt att fortsätta göra dessa fel? Eller leder det per automatik till förändring om vi erkänner?

Jag har velat göra en konkret plats för dessa frågor. Till dig, till mig, till alla oss som i olika hög grad gör dumma saker.”

 

Plats
Plats
Plats. Detalj
Plats. Detalj

Hanna Stahle (f.1964) är utbildad på Konstfack, med en MFA i skulptur och bosatt i Sörmland. Utställningar de senaste åren på bl a Candyland Stockholm, Galleri PS Göteborg, Sculpture Quadriennal Riga 2016 och nu senast på  Galleri 21 i Malmö. Hon har utfört gestaltningsuppdrag för bl. a Statens konstråd och Sala kommun, Västerbottens läns landsting, Region Gotland, Göteborgs stad, Nacka kommun och Eskilstuna kommun. Hanna Stahle är också verksam som konstkonsult för Statens konstråd.